Norden avtal

Europas bästa utbildning för amerikansk fotboll på gymnasienivå!

Bor du i Danmark, Finland, Norge eller Island och vill satsa på både din utbildning och amerikansk fotboll finns nu en möjlighet att bli en del av det vi kallar NORDEN ELIT!

Genom ett samarbete mellan SWE3, DAFF, NAIF och SAJL finns nu möjligheten genom Norden avtalet att få vara en del av en unik utbildning inom amerikansk fotboll och samtidigt få examen från gymnasiet.

Du behöver ha tillräckligt goda språkkunskaper för att kunna följa med i undervisningen. Det är ett krav att elever som går på ett svenskt gymnasium förstår så mycket svenska att de kan följa med i undervisningen samt att de uppfyller de allmänna antagningskraven i matematik och engelska

Varför Celsius Tigers?

Du strävar efter att bli så bra du kan bli, du drömmer kanske om spel i USA eller Kanada, eventuellt internationellt proffsspel. Som en del av NORDEN ELIT får du möjlighet att testa dina gränser och se hur långt dina talanger kan ta dig!

Billy "BD" Kennedy
Foto: Jonas Domfors
“I have seen the players Celsius Tigers has produced consistently, year after year. The players go into the program good and come out great. The coaching you get will help you reach your potential to become be the best player you can be. It’s an investment in your self that will pay off in the long run.”
– BD Kennedy, fd. head coach, Svenska herrlandslaget
Matilda Svensson Duric,
Foto: Jody Davies
”Att gå på Celsius var det bästa jag gjort och skulle göra om det varje chans jag fick. Att få omge sig med likasinnade samtidigt som att växa otroligt mycket som människa är något jag önskar att alla fotbollsspelare får uppleva.”
–Matilda Svensson Duric, linebacker, damlandslaget
Theo Melin Öhrström
Foto: Texas A&M Athletics
“Att gå på Celsius är det bästa sättet att ta sig dit man vill inom fotboll i hela Europa. Det är investering i en själv som kommer påverka resten av ditt liv.”
– Theodor Melin Öhrström, Texas A&M University
Noah Allsten
Foto: Riku Laukkanen
”En av de största anledningarna till att börja på Celsius Tigers är den enorma passionen och kunskapen som coacherna där har.”
– Noah Allsten, bl.a. Istanbul Rams, ELF, Svenska herrlandslaget

Norden avtal – vad är det?

Överenskommelsen mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om tillträde till högre utbildning är från 1996. Överenskommelsen säkerställer att du, om du är från ett nordiskt land, har rätt att söka till en högre utbildning i ett annat nordiskt land på samma villkor som landets egna sökande. Överenskommelsen innebär att du har rätt att tillgodoräkna poäng (meritöverföring) från en utbildning i ett nordiskt land i ett annat nordiskt land på samma villkor som landets egna sökande och säkerställer att du kan söka till en högre utbildning i ett nordiskt land baserat på din tidigare utbildning, även om den är från ett annat nordiskt land.

Överenskommelsen ålägger länderna att erkänna den utbildning som uppnås genom en studievistelse i ett annat nordiskt land. Det innebär att du kan söka till en gymnasieutbildning i ett nordiskt land utifrån din grundskoleutbildning från ett annat nordiskt land på samma villkor som landets egna sökande.

Gymnasieskolan i Sverige

I Sverige omfattar gymnasieskolan både högskoleförberedande och yrkesförberedande utbildningar. På Celsiusskolan finns 4 nationella program och alla är 3 år långa. De som ger högskolebehörighet (som du behöver om du drömmer om vidare studier och spel på universitet i USA/Kanada) är:
* Ekonomiprogrammet
* Samhällsvetenskapsprogrammet
* Naturvetenskapsprogrammet
Sedan finns försäljning- och serviceprogrammet som ger grundläggande behörighet för universitetsstudier men är en yrkesutbildning i grunden.
Ett gymnasieprogram i den svenska gymnasieskolan innehåller åtta kärnämnen, så kallade gymnasiegemensamma ämnen, och andra mer specialiserade ämnen.
De åtta gymnasiegemensamma ämnena:

  • Svenska/svenska som andraspråk
  • Engelska,
  • Matematik
  • Idrott och hälsa
  • Historia
  • Samhällskunskap
  • Religion
  • Naturkunskap

Antalet programgemensamma ämnen beroende på vilket gymnasieprogram du går.
Gymnasiearbete.
Alla yrkesprogram erbjuder praktik, som kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Antagningskrav och behörigheter

För att påbörja en gymnasieutbildning i Sverige ska du ha gått ut grundskolan och ha godkänt i engelska, matematik och svenska eller svenska som andraspråk. Du kan söka till en gymnasieutbildning till och med första halvåret det år du fyller 20 – förutsatt att du inte redan har en avslutad gymnasieutbildning.

Om du uppfyller antagningskraven för att komma in på en utbildning har du vad som kallas för behörighet.
För att ha behörighet till yrkesförberedande utbildningar ska du ha godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik och ytterligare fem valfria ämnen, det vill säga totalt åtta ämnen.

För att ha behörighet till studieförberedande utbildningar ska du ha godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik och ytterligare nio ämnen, det vill säga totalt tolv ämnen.

För ekonomi och samhällsvetenskapsprogrammet ska fyra av de nio godkända ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion.

För naturvetenskapsprogrammet ska tre av de nio godkända ämnena vara biologi, fysik och kemi.

Språk

När en elev från ett annat nordiskt land ska börja på en skola i Sverige gör den svenska skolan en bedömning av elevens svenskkunskaper för att se om eleven har tillräckligt goda språkkunskaper för att kunna följa med i undervisningen.

Det är ett krav att elever som går på ett svenskt gymnasium förstår så mycket svenska att de kan följa med i undervisningen samt att de uppfyller de allmänna antagningskraven i matematik och engelska.

Utländska betyg

När det gäller gymnasie- och yrkesutbildningar ska elevens tidigare utbildning och språkkunskaper jämföras med nivån på motsvarande nivå i den svenska skolan.
De utländska betygen kan bedömas på tre sätt:

  1. Eleven gör prövningar i de svenska kurserna.
  2. Rektor ger eleven betyget E (godkänt) om det framgår av betyg, examensbevis eller liknande att eleven når upp till den nivå som krävs för att få betyget godkänt. Rektor kan inte ge ett högre betyg än E.
  3. Eleven följer undervisningen på en kurs och uppnår ett betyg.

Amerikansk fotboll

Specialidrottsämnet (amerikansk fotboll) syftar till att utbilda och utveckla ungdomar till elitidrottare och att ge goda förutsättningar att som seniorer nå internationell elit.

Det behandlar metoder och teorier för prestationsutveckling samt förmåga att planera, genomföra och utvärdera tränings- och tävlingsverksamhet.
Ämnet specialidrott är både teoretiskt och praktiskt. Förutom själva idrottsutövandet får eleverna också kunskap om träning och vad som krävs för att öka prestationsförmågan.

På Celsiusskolan jobbar vi med en väl anpassad fysträning baserad på senaste forskningsrönen inom träning och amerikansk fotboll samt fysiska kravprofiler för varje position i sporten baserat på omvärldsanalys.

Tre årliga fystester för att dokumentera och utvärdera individuell progression. Då får vi ett ingångsvärde på skolåret, ett värde i mitten av fysperioden och ett värde precis innan vi börjar med den amerikanska fotbollsträningen utomhus på våren.

Alla elever har ett individuellt anpassat träningsprogram med målsättningsnivåer baserade på omvärldsanalys och position. Feedbackdokument delges till eleverna efter utfört test där kapacitetsprofilen jämförs med kravprofilen.
Feedbackdokumentet visar även på vilken fysisk nivå i exakta cm/kg/sekunder eleven befinner sig och vad som krävs för en nationell och en internationell elitnivå.

Alla fysiologiska tester filmas och delges till eleven för egenanalys och utveckling. Varje elev får träna på samtliga delar av spelet för att få en förståelse av helheten. Genom att träna på alla delar och förstå alla delar höjer vi lägstanivån hos varje elev.

Varje fotbollsträning filmas och dokumenteras ur flera vinklar för att kunna användas i utbildningssyfte. En gång per vecka under fotbollsperioderna har alla elever genomgång av veckans film där eleverna coachas på både sin position och helheten i spelet.
För att öka förståelsen för vad som krävs av en elitidrottare kommer alla elever att få en teoretisk fördjupad utbildning i ämnen som: anatomi, träningslära, ledarskap, psykologi, tester och utvärdering, etik och moral, time management, skador och akut omhändertagning som alla lärs ut från ett amerikanskt fotbollsperspektiv.

Detta är ett bra komplement till kursen Träning- och tävlingslära som alla elever läser. Utöver detta tillkommer en fördjupning inom amerikansk fotboll i form av spelsystem, spelkoncept, regler, strategi, game planning, situationsbaserad strategi och filmanalys.
Syftet med den ökade förståelsen är att eleven skall kunna sköta sitt eget träningsupplägg efter sina tre år på gymnasiet. Eleven skall även kunna processa olika information om spelet och selektera vad som är ett sunt sätt att spela fotboll på. Alla ämnen i det teoretiska upplägget är baserat på vetenskap, senaste forskningen, omvärldsanalyser och empiri.

Idrottslig antagning till norden elit.

Då Amerikansk fotbollsprogrammet på Celsiusskolan är ett uttalat elitidrottsprogram behöver de som söker genomgå en grundlig utvärdering innan de kan erbjudas en plats.

Utvärderingen sker genom intervjuer med den sökande, coacher och lärare/mentor.
Då syftet är att utbilda eleverna till så bra elitidrottare som möjligt på nästa nivå behöver hänsyn tas till vilka positioner som för tillfället är fyllda i programmet. Detta blir direkt avgörande för att bygga ett lag som kan träna och spela på högsta möjliga nivå.
Det är i slutändan lärarna på amerikansk fotbollsprogrammet som avgör om den sökande har tillräckligt stor potential för att erbjudas en plats.
Målsättningen med amerikansk fotbollsprogrammet är att spela matcher med skollaget mot internationellt toppmotstånd för att maximalt utmana och utveckla individerna.

Genom att spela matcher mot bra motstånd lär sig eleven vad som krävs för att tävla på högsta nivå. Både spelet och träningen blir mer intensiv och felmarginalerna avsevärt mycket mindre. Detta innebär att fokus på detaljer, förmåga att hantera information och beslutsfattande är färdigheter som behöver utvecklas.

Matcher spelas under skolan regi med godkännande av specialförbund.

Uppsala gymnasieboende

Uppsala Gymnasieboendes huvudsyfte är att ge gymnasieelever från andra kommuner som studerar vid gymnasieskolor i Uppsala tillsyn och boende under studietiden och lägger stor vikt vid att tillsynen fungerar väl. Det finns tillsynspersonal på plats varje kväll som regelbundet besöker boenden under hela läsåret.

På hela gymnasieboendet råder förbud mot alkohol och droger men också husdjur. Alla portdörrar är alltid låsta för att bibehålla säkerheten för våra elever, portarna kan endast öppnas med en ”tag” som varje elev får tillsammans med sina rumsnycklar.

På Kantorn finns ca 220 platser fördelat i korridorer och mindre lägenheter.
Rummen är på ca 13-14 kvm och lägenheten 18 kvm.

Hyra läsåret 23/24
* Enkelrum: 4 730 kr / månad
* Dubbelrum: 3 280 kr / månad (per person)
* Lägenhet: 6 530 kr / månad

I varje rum medföljer:
* Telefon samt TV-uttag
* Säng
* Skrivbord och skrivbordsstol
* Garderob
* Skrivbordslampa och golvlampa
Lägenheterna delar:
* Kök/Kokvrå
* Badrum
* Förråd (för idrottsutrustning)
Varje korridor delar:
* Kök
* Vardagsrum
* Förråd (för idrottsutrustning)

Ekonomi

För att kunna genomföra den elitidrottsutbildning vi gör behövs en ekonomisk investering som elevens hemkommun normalt betalar i form av en ”idrottsersättning” via ett avtal mellan kommunerna.

Om en elev vill göra samma satsning via Norden avtalet och vara en del av NORDEN ELIT så behöver denna ”idrottsersättning” betalas av den enskilda eleven.
Idrottsersättningen ska täcka den organisatoriska kostnaden för att bedriva elitsatsningen. Ersättningen täcker saker som träningslokaler, kläder, matchkostnader och hjälm.

Idrottsersättningen är 15 000 kr SEK per termin och faktureras personligen via SWE3.
Fakturan skickas efter eleven tackat ja till sin plats på Celsiusskolan via gymnasieantagningen.

Vad kostar det?
Kostnad för boendet beror på vilken typ av boende man väljer. Uppsala gymnasieboende skriver ett avtal direkt med elevens vårdnadshavare vid antagning på Celsiusskolan. Det är viktigt att ställa sig i kö på deras hemsida i samband med ansökan till Celsiusskolan (se länk nedan).
Kostnadskalkyl för en amerikansk fotbollselev på Celsiusskolan:

En internationell elev ”brukar” resa hem ca 2 gånger per termin i samband med längre lov men det är så klart individuellt. Kostnaden för hemresor beror helt på avstånd och valt färdmedel.

Internationell elevKostnad / månad
Hyra (enkelrum)
Mat
Fiber (internet)
Fickpengar

TOTALT
4 370 kr
2 500 kr
250 kr
1 000 kr

8 480 kr
Vissa länder har olika stipendier eller stöd som går att söka i samband med gymnasiestudier i annat land. T.ex. Norge har ett stipendium på 50 000 kr/år att söka för boendekostnad.

Hur söker jag?

Ansökan till den här utbildningen görs i två steg.

En idrottslig ansökan görs först. Den stänger 1 december 2024 och görs via SWE3:s hemsida.

En akademisk ansökan görs till gymnasieantagningen i Uppsala. Den stänger 15 februari 2025.

Idrottslig antagning meddelas personligen i tid innan den akademiska antagningen stänger.

Det finns ingen möjlighet att söka akademiskt utan att först ha blivit antagen idrottsligt.

Det är Uppsala gymnasieantagning som till 100% avgör om eleven som söker akademiskt uppfyller de kriterier som behövs.

Den idrottsliga ansökan görs SENAST 1 december 2024. Klicka för länk till SWE3:

Vid idrottslig antagning ska akademisk ansökan göras här senast 15 februari 2025.
Uppsala gymnasieansökan – klicka här

Detta är en utbildning för både killar och tjejer så vi ser gärna att både tjejer och killar söker.
Det är ett ypperligt tillfälle för den spelare som önskar utveckla sig i en elitmiljö som inte går att få någon annanstans.

Frågor & kontakt
Vid eventuella frågor går det bra att kontakta huvudansvarig coach på RIG Amerikansk fotboll:
Robert Johansson
E-post
+46709-624901